İstanbul’u karşına al fotoğraf çek ve gönder Teneffüs’te yayınlayalım.
Halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj, son dönemde Marmara Denizi’ni ciddi bir biçimde tehdit ediyor.
Marmara Denizi geçen yılın sonundan bu yana su yüzeyini ve derinlerini saran ve "deniz salyası" olarak adlandırılan müsilaj tehlikesiyle karşı karşıya. Müsilaj oluşumu, özellikle denizin derinliklerindeki canlı ve cansız varlıkların yaşamlarını tehdit ediyor.
Müsilaj nedir?
Müsilaj, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşuyor. Fitoplankton adı verilen bitkisel canlıların aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan sümüksü yapışkan bir madde çevreye ciddi zararlar verebiliyor.
Neden oluşur?
Deniz salyasının oluşabilmesi için suyun çok sıcak ve durgun olması gerekiyor. Bu nedenle mevsimsel düzensizlikler de müsilaj oluşumunda etkili oluyor. Küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliğine bağlı olarak ülkemizde yaşanan mevsim değişikliklerinin, deniz salyasının bu yıl daha etkili olmasına neden olduğu belirtiliyor.
Endüstriyel ve evsel atıkların Marmara Denizi'ne bırakılmasından dolayı biyo çeşitliliğin azaldığı belirtiliyor. Rüzgara bağlı olarak denizlerde dalganın az olması da deniz salyasının oluşmasında etkili oluyor.
Zararları ne?
Müsilajın oluşmasında etkili olan bazı türler, toksin içermesinden dolayı solungaçla nefes alan bazı deniz canlıları için tehlike arz ediyor. Fakat bu tip canlılar tehlike sezdikleri zaman, bu bölgeden kaçabiliyor. Bu da denizlerde biyo çeşitlilikte azalmaya neden oluyor.
Meclis araştıracak
TBMM Genel Kurulu’nda, tüm partilerin ortak önergesiyle, Marmara Denizi’nde alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, partilerin, Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaj sorununun nedenlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği araştırma önergelerine işaret ederek, "Meclis'te Marmara Denizi'ndeki müsilaja ilişkin ortak perspektif geliştirerek, bu meselenin çözümüne ciddi katkı vereceğimize inanıyorum." dedi.
Bakanlık seferber oldu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Marmara Denizimizde başlattığımız müsilaj temizleme seferberliğimizde hız kesmeden yol alıyor ve denizimizi temizleyecek çalışmaları hep birlikte hayata geçiriyoruz. Biz sahada çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyor, Marmara Denizimizdeki müsilajı temizliyoruz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ve imzasıyla Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Bakanlık ekipleri, valilikler ve belediyeler birlikte 7/24 esasıyla çalışarak bu doğal felaketin izlerini el birliğiyle silecekler.
Dergi teneffüsteki son ayın içeriklerini incelemek ve detaylı bilgi almak için tıklayınız.