Gezelim Görelim
Efsanelerden Gerçek Güzelliğe Kaz Dağları
Dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip ikinci bölgesi olan Kaz Dağları; muhteşem güzelliğiyle tarih boyunca efsanelere, destanlara ve hatta filmlere konu olmuş. Tarihi M.Ö. 2000’lere uzanan Kaz Dağları’nı keşfetmeye hazır mısınız?
Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi’ni birbirinden ayıran Kaz Dağları, ülkemizin en gözde turizm bölgelerinden biri. Çanakkale ile Balıkesir arasında geniş bir coğrafyaya yayılan Kaz Dağları, Biga Yarımadası’nın en yüksek zirvesi durumunda.
Edremit Körfezi’nin kuzeyinde bulunan Kaz Dağları, 21.300 hektarlık alanı bir kaplıyor. Kendine has bitki türleri ve canlıların yanı sıra denizi ve yemyeşil ormanlarıyla tam bir doğa harikası.
Kaz Dağları’na Zeytinli, Kızılkeçili Köyü, Güre Köyü ve Altınoluk istikametinden çıkan orman yollarıyla ulaşılabiliyor. Kaz Dağları; Çanakkale’ye 123 km, Balıkesir’e 92, İstanbul’a 500, Ankara’ya 650 km mesafede bulunuyor.
Mitolojide İda Dağı olarak bilinen sıradağlar, 1993 yılında Bakanlar Kurulu tarafından Milli Park ilan edilerek koruma altına alındı. Bölgede avcılık yapılmasına, ateş yakılmasına, bitki yetiştirilmesine ve toplanmasına izin verilmiyor.
800 bitki türü tespit edilen Kaz Dağları’nda; yeşilin her tonuna sahip ormanlar kızılçam, karaçam, meşe ve köknar ağaçlarıyla çevrili. Alp Dağları’ndan sonra dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip bölgesi olan Kaz Dağları; sulak alanları, şelaleleri, yer altı-yer üstü zenginlikleri ve mis gibi havasıyla tam bir turizm cenneti.
Milli Park sınırları içinde Sarıkız, Karataş ve Baba Tepesi olmak üzere üç zirve bulunuyor. Pınarbaşı ve Hasanboğuldu bölgelerinde günübirlik mesire ve piknik alanları yer alıyor. Sadece kontrollü bölgelerde ziyaretçilerin çadır ve karavanla kamp yapmasına izin veriliyor.
GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Yeşilyurt Köyü
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Yeşilyurt Köyü, Kuzey Ege’nin en güzel köylerinden biri. Kaz Dağları’nın merkezinde yer alan köy; çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrili. Köy yemyeşil doğası, Arnavut kaldırımlarıyla kaplı sokakları, geleneksel mimari örneği taş evleri ve sakinliğiyle turistleri kendine çekiyor. 700 yıllık bir tarihi olan Yeşilyurt Köyü’nde geçmişte Rumlar ve Türkler bir arada yaşıyordu. Günümüzde köyde birçok butik otel, kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanı bulunuyor.
Adatepe Köyü
Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan Adatepe Köyü’nde Truva, Pers, Atina, Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler görülebiliyor. 1989 yılında sit alanı ilan edilen Adatepe Köyü’ne herhangi bir yapı inşa edilemiyor. Adatepe köyü hem tarihi atmosferi hem de el değmemiş doğası ve yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Sarıkız Türbesi
Sıradağların en yüksek noktası olan Sarıkız Tepesi, 1.726 metre yüksekliğinde. Tepede bir türbe, bir de heykel bulunuyor.
Hasanboğuldu Göleti ve Sütuven Şelalesi
Kaz Dağları Milli Parkı’nın en ünlü noktalarından biri olan Hasanboğuldu Göleti ve Sütuven Şelalesi, zeytin ağaçları arasında eşsiz bir güzelliğe sahip. Kızılkeçili Çayı üzerinden akan şelale, 17 metre yükseklikten dökülerek Hasanboğuldu Göleti’ni oluşturuyor. Yaz aylarında göletin soğuk sularında yüzülebiliyor. Gölet ve şelalenin çevresinde piknik alanları, restoran ve kafeler de bulunuyor.
Adatepe Zeytinyağı Müzesi
Ayvacık’ın Küçükkuyu kasabasında bulunan Adatepe Zeytinyağı Müzesi’nde, mengene ve taş değirmen gibi zeytinyağı yapımında kullanılan tarihi araç gereçler sergileniyor. Eski bir sabun fabrikasının restore edilmesiyle hizmete açılan müzede zeytinyağı, zeytin ve sabun satılan bir dükkan da yer alıyor.
Zeus Altarı
Dede Tepe’nin zirvesinde yer alan Zeus Altarı’na Adatepe Köyü’nden yürüyerek ulaşılabiliyor. Efsanelere göre; Zeus, Truva Savaşı’nı bu tepeden yönetmiş. Edremit Körfezi’nin muhteşem güzelliğini izleyebileceğiniz tepedeki sunak, büyük bir kaya kütlesinin oyulmasıyla yapılmış. Tepede kayalara oyulmuş bir sarnıç, merdivenler ve oturma alanları da bulunuyor.
Şahinderesi Kanyonu
Fotoğrafçılar, doğa yürüyüşçüleri ve macera tutkunlarının gözdesi olan Şahinderesi Kanyonu, Altınoluk’ta bulunuyor. 26 km uzunluğundaki kanyonun yüksekliği ise 700 metreye kadar çıkıyor. Sadece belli bir kısmı ziyaretçilere açık olan kanyonun rehber eşliğinde gezilmesi tavsiye ediliyor.
Darıdere Tabiat Parkı
Narlı Köyü’ne 13 km mesafede bulunan Darıdere, 1000 metre yükseklikte 10 hektarlık bir tabiat parkı. Kızılçam, kestane ve meşe ağaçlarıyla çevrili olan, içinde bir de gölet bulunan Darıdere; kamp yapmayı sevenler için benzersiz güzellikler sunuyor.