Tarihte Yeni Bir Çağ Açan Hükümdar Fatih Sultan Mehmet Han
Anma

Tarihte Yeni Bir Çağ Açan Hükümdar Fatih Sultan Mehmet Han

32 senelik hükümdarlığı boyunca yaptığı icraatlar ve kazandığı zaferlerle Osmanlı Devleti’ni imparatorluk haline getirdi. İstanbul’u fethederek Orta Çağ’ı kapatıp Yeni Çağ’ı başlattı. Dünya tarihini değiştiren Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Han’ı vefatının 541. yılında saygı ve rahmetle anıyoruz.


Osmanlı Devleti’nin yedinci padişahı II. Mehmet; II. Murat ve Hüma Hatun’un oğlu olarak 30 Mart 1432’de Edirne’de dünyaya geldi. Sultan Çelebi Mehmet’in torunu olan Sultan II. Mehmet, babası tarafından iki kez tahta çıkarıldı. İlk kez 1444 yılında henüz 12 yaşında iken hükümdar oldu. Fakat onun çocuk yaşta olmasını fırsat bilen Haçlı Ordusu, Osmanlı sınırlarını aşınca babası II. Murat, tehlikeyi karşılamak için tekrar tahta çıktı ve Varna Muharebesi’nde Haçlıları mağlup etti. Genç Sultan’ın ilk taht dönemi iki yıl sürdü. 

II. Murat, bir yıl sonra Kosova Savaşı’nın kazanılmasının ardından tekrar oğlunun tahta çıkmasını istedi ancak II. Mehmet, yine yaşının çok küçük olması sebebiyle Manisa Valiliği’ne gönderildi. 

İstanbul’u fethetmeye çalışan padişahlardan biri olan baba II. Murat; 1421-1444 ve 1446-1451 yılları arasında 28 yıl hüküm sürdü. II. Murat, 1451 yılının Şubat ayında vefat edince oğlu II. Mehmet, Manisa’dan Edirne’ye gelerek tahta çıktı. Henüz 21 yaşında olan Sultan’ın, Manisa’da tahta çıkmayı beklediği dönemde sürekli kitap okuduğu ve Arapça, Farsça’nın yanı sıra Yunanca, Latince, İtalyanca ve İbranice öğrendiği söyleniyor. 

Tahta çıkmasıyla birlikte ilk olarak Karamanoğlu İbrahim Bey’in isyanını bastıran II. Mehmet, İstanbul’u fethetmek için hazırlıklara başladı. Önce Boğaziçi’nde Rumeli Hisarı’nı yaptırdı. Boğaz’ın kuzeyinden gelebilecek saldırıları önlemek amacıyla yaptırdığı hisarın projesini bizzat kendisi hazırladı. Hisarın yapımına 15 Nisan 1452’de başlandı, dört ay sonra 31 Ağustos günü tamamlandı. Bizans surlarını yıkabilmek için Edirne’de daha önce görülmemiş büyüklükte toplar döktürdü. Hazırlıklarını tamamlayınca ordusu ile İstanbul’u kuşattı.

6 Nisan 1453 günü Eğrikapı karşısındaki tepenin arkasına karargah kurdu. Askerler, Marmara Denizi’nden Haliç’e kadar yayılarak şehri kuşattı. Denizden de Baltaoğlu Süleyman Bey komutasındaki donanma, kuşatmaya destek veriyordu. 

Bizans İmparatoru, Osmanlı ordularına karşı önlem almak için Haliç’i, şimdiki Galata Köprüsü’nün hizasına kalın bir zincir gererek Türk gemilerine kapattı.

Sultan II. Mehmet, kuşatmanın ilk günlerinde topların karadan pek işe yaramadığını, donanmanın da etkisiz kaldığını gördü. Bunun üzerine Bizans’ı Haliç’ten sıkıştırma amacıyla Dolmabahçe ile Kasımpaşa arasına kızaklar döşeyerek bir gecede 67 gemiyi Haliç’e indirdi. 29 Mayıs 1453 günü Osmanlı askerleri, Topkapı üzerinden şehre girdi. Askeri dehasıyla kuşatmanın seyrini değiştiren II. Mehmet, 53 gün süren kuşatma sonunda İstanbul’u fethetti. 

BİN YILLIK BİZANS’A SON VERDİ

İstanbul’un fethinin ardından II. Mehmet, Fatih ünvanını aldı. Dünya tarihinin seyrini değiştiren bu fetih; Orta Çağ’ın sonu, Yeni Çağ’ın başlangıcı oldu. Bu sebeple Fatih, çağ açan hükümdar olarak tarihe geçti. İstanbul’un Osmanlı topraklarına katılmasıyla bin yıllık Bizans yani Doğu Roma İmparatorluğu son buldu.   

 

Son Hedefi İtalya mıydı?

Fatih Sultan Mehmet, yeni bir sefere çıkmak üzere birliklerini Üsküdar’da topladı. Yolculuğun başında hastalanan Sultan, 3 Mayıs 1481 günü Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırı’nda kurduğu ordugahında 49 yaşında vefat etti. Cenazesi İstanbul’a getirildi ve 1463-1470 yılları arasında kendi adına yaptırdığı Fatih Camii’ne defnedildi. 

 

Ölümünden hemen önce Fatih, Gedik Ahmet Paşa’yı donanmasıyla birlikte İtalya’ya göndermişti. İtalya’nın güney kıyılarındaki Otranto Kalesi ele geçirilmişti. Erken yaşta vefat etmeseydi Fatih Sultan Mehmet’in İtalya’yı fethetmek üzere sefer düzenleyeceği düşünülüyordu. 

Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.